Снимка община БлагоевградНавършват се 139 години от рождението на Тодор Александров.На

...
Снимка община БлагоевградНавършват се 139 години от рождението на Тодор Александров.На
Коментари Харесай

Навършват се 139 години от рождението на Тодор Александров

Снимка община Благоевград

Навършват се 139 години от рождението на Тодор Александров.

На 4 март 1881 година е роден е Тодор Александров - деятел на македоно-одринското национално революционно придвижване. Отначало учи в родния си град - Щип, а по-късно в българското педагогическо учебно заведение в Скопие. През 1903-1904 година е определен за член на околийското управително тяло на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Щип, съобщи вести.бг.

Три години по-късно е повдигнат за областен челник на Скопски революционен окръг. В началото на 1911 година дружно с Хр. Чернопеев и П. Чаулев Т.Александров е определен за член на Централния комитет на ВМОРО. Под негово управление са проведени и осъществени атентатите в Щип през ноември 1911 година и в Кочани през август 1912 година Атентатите стават един от мотивите за експлоадиране на Балканската война 1912-1913 година

След въвличането на България в Първата международна война 1914-1918 година Т. Александров е мобилизиран и служи в щаба на Действащата войска. След края на войната е задържан като военнопрестъпник, само че съумява да избяга от пандиза. През 1919 година дружно с военачалник Ал. Протогеров и П. Чаулев Т. Александров възобновява вътрешната революционна организация под името Вътрешна македонска революционна организация. Той е открит съперник на вътрешната и изключително на външната политика на земеделското държавно управление.

По негово напътствие след държавния прелом на 9 юни 1923 година Вътрешна македонска революционна организация взе участие интензивно в потушаването на Юнското и Септемврийското въстание. Отделни дейци на организацията вземат участие и в ликвидиране на сваления министър-председател Ал. Стамболийски.

Намесата на Вътрешна македонска революционна организация в политическия живот на България въздейства негативно на престижа й като национално-революционна организация и основава предпоставки за разцеплението й. За да избегне този развой, Т. Александров подхваща стъпки за сплотяване с комунистическите сили в България и на Балканите, вследствие на което е подписан Майския манифест 1924 година

Виждайки негативния резултат на тази си стъпка, той, дружно с ген. Ал. Протогеров, излиза с декларация, че се отхвърля от подписа си под този документ. Въпреки това не съумява да завоюва доверието на двореца и държавното управление на професор Ал. Цанков. Убит е при неизяснени условия край с. Сугарево, Благоевградско.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР